10 tips voor het kopen én dragen van een fietshelm

Wist je dat? Als iedereen een fietshelm draagt, er naar schatting 85 verkeersdoden minder zijn per jaar? En zelfs 2.500 minder ernstige verkeersgewonden? Voor ons meer dan genoeg reden om te kiezen voor een fietshelm. Bij hersenschade herstel je meestal niet volledig en een ongeluk zit in een kleine hoek. Het niet gebruiken van een helm kan dus grote gevolgen hebben.

Bij ENRA verzeker je vanaf 1-4-2025 niet alleen je fiets, maar ook je helm. Schade aan- of diefstal van je helm is gedekt tot wel € 100,-! Geen grote kosten dus op het moment dat je helm beschadigd raakt.

Heb jij nog geen helm of ben jij na schade of diefstal toe aan een nieuwe helm? Wij helpen je graag met deze praktische tips voor het kopen van een helm. Heb je al een helm, maar twijfel je of je deze goed draagt? Later in het artikel vertellen we je, hoe jij jouw helm goed opzet.

  1. Ga voor de goede maat
    Kies een goedpassende helm. Een helm met een goede pasvorm biedt de meeste bescherming en is het meest comfortabel. Doordat de helm comfortabel zit, gebruik je de helm sneller en vaker. Een rijwielhandelaar helpt je graag verder met het vinden van de juiste helm.

  2. Kies niet de eerste de beste (of de mooiste)
    Voor elke fiets, een andere helm. Een racefietshelm is anders dan een helm voor een stadsfiets of high speed e-bike. Probeer ook verschillende opties, zoals een helm met- of zonder luchtopeningen en ontdek zo waar jouw voorkeur ligt.
  3. Koop een helm niet tweedehands
    Een helm moet na een val direct vervangen worden, maar heeft na een val niet altijd zichtbare schade. Je weet daarom nooit wat er met een tweedehands helm is gebeurd en of deze dus nog voldoende bescherming biedt.
  4. Koop een helm met Europese goedkeuring
    Deze helmen herken je aan het EN 1078 keurmerk voor volwassenen of het EN 1080 keurmerk voor kinderen. Rijd je een high speed e-bike? Dan heb je een helm met het NTA 8776 keurmerk nodig, deze is verplicht.

Als je al in het bezit van een helm bent, is het belangrijk dat je deze goed draagt! Een helm die niet goed gedragen wordt, biedt net als een te grote helm weinig tot geen bescherming.

  1. Je hoort niets onder je helm te dragen, petjes en mutsen doe je af en draag je een bril? Dan zorg je dat de pootjes over de riem van de helm vallen.
  2. Zorg dat de helm je slapen, voorhoofd en schedel bedekt.
  3. Er mag ongeveer twee vingers ruimte zitten tussen je wenkbrauwen en je helm
  4. Zorg dat je oren goed in het driehoek van de riempjes vallen.
  5. Zorg dat het riempje zo afgesteld is, dat er ongeveer 1 vingerdikte ruimte is tussen het riempje en je kin.
  6. Zorg als laatste dat je de helm met de knop op de achterkant strakker of losser draait, zodat deze comfortabel (maar niet te los) zit.

We hopen dat je iets aan onze tips hebt gehad! Ben je ook bij ENRA verzekerd vanaf 01-04-2025 of is je verzekering na deze datum verlengd? Dan is schade aan- of diefstal van je helm gedekt tot wel € 100,-. Wat houdt je nog tegen?

Ga veilig op weg en zet ‘m op!

Bron: Fietshelm | Kom veilig Thuis