Tweede slot

Tweede slot verplicht

Voor elektrische fietsen is het gebruik van een tweede slot verplicht om in aanmerking te komen voor een uitkering na diefstal. Dit geldt ook voor niet elektrische fietsen vanaf € 3.500 die bij ons verzekerd worden. De insteekketting telt niet als tweede slot. Hieronder leest u ook welke sloten wij goedkeuren als tweede slot.

Heeft u een elektrische bakfiets met een verzekerd bedrag van € 3.500 of hoger? Dan gelden er voor het tweede slot aanvullende beveiligingseisen.

Voor racefietsen en mountainbikes is geen (tweede) slot verplicht.

Tips om diefstal van uw fiets te voorkomen! 

Het is van groot belang uw fiets, E-bike of bakfiets goed te beveiligen. De basisbeveiliging voor iedere fiets is een vast ringslot dat aan uw frame vastzit. Om uw fiets aan een paal of hek vast te kunnen maken kunt u een insteekketting gebruiken die u eenvoudig in de zijkant van het ringslot steekt. Maar ons advies gaat verder dan alleen het gebruik van het ringslot en de insteekketting.  

Gebruik altijd een tweede slot
Het openbreken van twee sloten met een aparte cilinder kost een fietsendief te veel tijd. Hierdoor zullen fietsendieven uw fiets eerder laten staan dan een fiets zonder tweede slot.

Veranker uw fiets aan een vast object
Het is verstandig om u uw fiets met een tweede slot te verankeren aan een vast object. Denk aan een fietsenrek, lantaarnpaal of hekwerk. Dit vermindert de kans op diefstal aanzienlijk! 

Ook binnen op slot
Plaats je de fiets binnen? Zet deze dan ook binnen op slot. Voor de verzekering is dit noodzakelijk én het biedt extra veiligheid.  

Welke sloten accepteren wij als tweede slot

Wij accepteren een tweede slot voorzien van een 1* (ART1) of 2** (ART2) goedkeuring. Deze sloten bieden de beste bescherming. Voor een bakfiets die duurder is dan € 3.500 is het een vereiste dat het tweede slot een 2** (ART2) goedkeuring heeft.

Naast de 1* (ART1) en 2** (ART2) goedgekeurde sloten accepteren wij voor alle fietsen en E-bikes alle ketting- en vouwsloten van:

AXA met een safetyindex van 7 of hoger of;
ABUS* met een securitylevel van 5 of hoger of;
Trelock met een securitylevel van 3 of hoger of;
Edge met een securitylevel van 8 of hoger;
Simson Fairly 8mm.

Een cijferslot wordt door ons niet geaccepteerd als tweede slot.

* ABUS biedt de mogelijkheid aan om een tweede slot aan te schaffen die u met dezelfde sleutel opent als het ringslot op uw fiets. Wij accepteren deze tweede sloten ook. U dient dan wél in het bezit te zijn van 4 sleutels en op uw polis registreert u voor het tweede slot dan het zelfde sleutelnummer als voor het eerste slot. Het tweede slot dient uiteraard wel te voldoen aan bovenstaande.

Ons advies blijft echter wel om gebruik te maken van een slot met een andere cilinder dan de cilinder van uw gemonteerde ringslot. Het openbreken van twee sloten met ieder een aparte cilinder kost een fietsendief te veel tijd.

Geaccepteerde tweede sloten ENRA